sanku slo  sankuslo 

Račun
Poteka avtorizacija ...
×
  • 031 231 440
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zakaj učenje veščine

Za treniranje karateja se ljudje odločamo iz različnih vzrokov, zato so tudi pričakovanja različna: morda je kdo, nedolgo pred vpisom v klub, gledal karate film, ki ga je navdušil; drug si želi dobre telesne in duševne kondicije; nekateri iščejo družbo; drugi se želijo zavarovati z znanjem samoobrambe. Kako bodo izpolnjena vsa naša pričakovanja?

Že sam stil karateja, katerega ideja je ne nasprotovati nasprotniku s silo, temveč izkoristiti njegovo moč proti njemu samemu, predvsem pa pristop h karateju in način treniranja, omogočajo, da vsakdo dobi svoj delež in se ob tem, skladno s svojimi danostmi, razvija. Vsak karateist bo zase izbral najprimernejšo pot, da si pridobi znanje: nekaterim je bližje športna borba, nekateri imajo smisel za pravilno tehnično izvajanje; nekateri so hitri, drugi močni ali dobro razgibani. Glavno vlogo pri vsem pa imata vztrajnost in delo.

S tem, ko se odločimo trenirati karate, vstopimo v krog, ki se vrti celo življenje. Imenujemo ga krog učenja. Prvi korak v tem krogu naredimo, ko smo z vpisom pokazali, da cenimo karate, da nam pomeni nekaj pozitivnega. Kako potekajo nadaljni koraki učenja, bomo ugotovili sami, če bomo na tej poti vztrajali. Pravzaprav ne bo videti kako, kdaj in kaj točno se zgodi, le nekoliko drugačni smo čez čas: bolj veseli, zdravi, skoncentrirani, odločni, samozavestni...

Karate, ki nas spremlja, izpopolnjuje - za kar je potrebno veliko volje in moči, vendar nas to na koncu osrečuje - je borba, ki ne poteka nujno na borišču. To je borba, ki se bori znotraj vsakega posameznika, vsak trenutek življenja. Tu nasprotnika iz borišča zamenjajo lastne slabosti in omejitve, kot so strah, jeza, pohlep ipd.

Mnoge borilne veščine so se od svojega bistva oddaljije ravno zaradi borbe, ki je postala sredstvo za doseganje medalj in pokalov. Strah, agresivnost in ostale negativne lastnosti, ki se pojavljajo kot posledica nepravilnega odnosa do borbe, so mnoge, nekdaj "kraljevske veščine" spremenile v športne discipline, ki že težko zaslužijo to ime.

Borba z nasprotnikom naj postane borba s prijateljem. To pomeni, da je nasprotnik tisti, ki pokaže naše napake. Ker je borba ekstremna situacija, se tu pojavijo tudi tiste človeške lastnosti, s katerimi se v vsakdanjem življenju ne srečujemo. S takim načinom treniranja nam karate odkriva veliko več, kot smo od njega pričakovali. Karate kot vsakdanja borba postane naše življenje.

S tem, ko karateisti položimo izpit za prve tri bele pasove, položimo temelje svojemu karateju. Temelji zahtevajo veliko dela, sadovi tega dela pa so vidni veliko kasneje. Vendar je vsak naslednji korak težji kot prejšnji, zato je za dolgo in uspešno pot karateja potrebno veliko volje, vztrajnosti in moči.


Informacije

031 231 440 od 11. do 14. ure
info@sankukai.org

© 2024 Sankukai zveza Slovenije. All Rights Reserved. Powered by Oblikovalnica