sanku slo  sankuslo 

Račun
Poteka avtorizacija ...
×
  • 031 231 440
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Mojster Ryozo Tsukada

Prepisano iz 13. številke revije Sankukai karate.

Kdaj ste začeli trenirati karate?

Tega je že zelo dolgo. Pred štiridesetimi leti. Kot otrok sem začel najprej vaditi pri očetu judo. Nato sem treniral tudi z bratoma. Eden je vadil kendo, drugi aikido. Ker sem somora, sem prišel zmagovat. Iz tega razloga sem se preusmeril, in to je bilo za moje domače nekaj novega.

Zakaj ste se odločili trenirati karate? Je to tradicija Japonske, da vsakdo trenira borilno veščino, ali ste se odločili zaradi česa drugega?

Je in ni tradicija Japonske. To je odvisno predvsem od tradicije posamezne družine. Moja brata in moj oče so trenirali. Začel sem pri njih.

Zakaj ste izbrali ravno sankukai? Ste srečali pravega učitelja?

Sankukai sem pričel trenirati predvsem zaradi senseja Nanbuja. Poznala sva se, ko je tudi on še treniral na Japonskem. Ko je odšel v Evropo, me je povabil k sebi, da bi mu pomagal. Seveda mi je bil všeč tudi stil sam; ko se je preusmeril, mu nisem več sledil.

Kaj je glavna ideja vašega poučevanja?

Koordinacija telesa. V današnjem času zelo malo fizično delamo, gibljemo, povsod se peljemo z avtomobilom. Koordinacija telesa je pomembna povsod, tudi pri delu. Torej je najprej potrebno imeti to, nato pa pride še dobra tehnika. Nekateri so popolnoma brez koordinacije in tehnike na začetku, toda to je normalno. Zato želim povsod poučevati, kako deluje telo. Kasneje sledijo še veliko bolj pomembne stvari.

Koliko časa posvetite poučevanju?

V Parizu poučujem trikrat na dan po uro in pol.

Koliko časa trenirate zase?

Od dvajset minut na dan do dve, tri ure na dan. Toda jaz treniram v bistvu ves čas, tudi ko nisem v kimonu. Ko se vi npr. pogovarjate v vašem jeziku in vas jaz ne razumem, v mislih treniram kato, razmišljam o posameznih gibih. Ves čas treniram, ne samo kadar se oblečem v kimono.
Pomembno zame je, da se ves čas gibljem. Tudi ko sem sam kot npr. sedaj na seminarju ali v hotelu ali ko potujem.

Koliko časa ste trenirali prej?

Ves čas. Ne ravno štiriindvajset ur na dan, vendar ves čas.

Ali mislite, da kaj v karateju posebej obvladate?

Ne vem. Upam, da sem povsod dober. Nisem pristranski. Vse je karate, zato se mora vse delati dobro. Ne smemo ločevati npr., da je nekaj v karateju dobro, drugo pa ne. Povsod se moramo truditi, da bi bili dobri.

Ali vam je kaj bolj pri srcu?

Ne. Tudi nočem, da bi imel nekaj rajši. Morda je za koga kaj bolj pomembno ali primerno, toda jaz sem učitelj, torej moram biti prepričan, da vsak del karateja obvladam. Ne morem reči: "to mi je všeč, to pa ne."

Kaj si štejete kot najvišji dosežek?

"Visoko" meni ne pomeni nič. Želim kar se da dolgo ostati v karateju, dokler bom lahko premikal svoje telo.

Želite napredovati na višjo stopnjo?

Zakaj ne? Treniral bom. Če pa mi bo kdo podelil višji pas, zakaj ne? Delam na sebi, na svojem telesu in svojem karateju. Še veliko je tehnike.

V karateju kot tudi v življenju je zelo pomembna disciplina ...

Da. Brez discipline in spoštovanja se ne da vztrajati.

Kaj je najbolj pomembno pri tem, da nekdo doseže mojstrski naziv?

Vse je pomembno. Trdo delo in tehnika sta zelo pomembna. Seveda je veliko odvisno tudi od osebnosti posameznika. Lahko treniramo zato, da dosežemo črni pas. Zakaj pa ne? Toda kaj pa po tem, ko ga imamo? Črni pas je začetek karateja, vse prej je bolj rekreacija. Tukaj se začne težji del.

Ali obstaja razlika med treniranjem karateja na Japonskem in v Evropi?

Da. Toda vedno manj.

Ali se na Japonskem karate še vedno trenira na starodaven način?

Ne več toliko. Jaz sem treniral še v taki šoli. Prvo leto sem vsak dan hodil samo gledat. To je bilo zelo težko, kajti prišel sem se gibat, trenirat. Vendar je to dobro. Vidiš napake drugih, kajti sebe ne vidiš tako. Na ta način veš, kako bi morala biti tehnika izvedena.

Torej ste naslednja tri leta trenirali samo tsuki?

Da. Naslednja tri leta smo trenirali samo tsuki. Najbolj so pomembne osnove. Tako kot se hiša s slabimi temelji hitro zruši, tako je tudi s karatejem, ki temelji na slabi osnovni tehniki. Če imaš dobro osnovno tehniko, lahko narediš karkoli.

Ali sami ustvarjate kate?

Ne. Kate so zgodovina in tradicija. To je pomembna sestavina.

Kaj menite o borbi?

Športna borba je del karateja in je pomembna. Toda karate kot šport ni dober, zato ker rezultate merijo ljudje, so odvisni od sodnikov. Pri smučanju npr. tekmujejo na čas in se ni mogoče motiti, pri karateju pa ni tako. V karateju je pomembna usklajenost telesa in misli.


Informacije

031 231 440 od 11. do 14. ure
info@sankukai.org

© 2024 Sankukai zveza Slovenije. All Rights Reserved. Powered by Oblikovalnica